Telefono

0030 6989235680

Posta elettronica

galini.poisses@gmail.com

Posizione

Pisses , 84002 , GRECIA

Περιηγηθείτε στις Ποίσσες

Περιηγηθείτε στις Ποίσσες

Έχοντας διανύσει μια υπέροχη διαδρομή, από την Κορησσία ή την Ιουλίδα, γεμάτη  εικόνες με άγρια ομορφιά, που συνδυάζουν την φύση με το άγονο τοπίο,  παρατηρώντας άλλοτε τα δέντρα, τα θαμνώδη φυτά, τα αγριολούλουδα και άλλοτε τις χαρακτηριστικές πετρόκτιστες με ξερολιθιά όχτες, ανοίγεται μπροστά σας και σας καλωσορίζει η εύφορη κοιλάδα και τα καταγάλανα νερά της παραλίας των Ποισσών, μια περιοχή με φυσικό πλούτο και μεγάλη ιστορία.

Οι Ποίσσες, ένα μέρος καταπράσινο, γεμάτο περιβόλια και καλλιέργειες κάθε λογής οπωροφόρου δέντρου, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σε πληθυσμό αλλά και σημαντικότερους σε ιστορία, οικισμούς του νησιού. Όταν επισκεφθείτε την πλούσια αυτή γη, μην παραλείψετε να γευτείτε τους καρπούς της, καθώς η περιοχή μας με τους παραδοσιακούς και ξακουστούς «περιβολάρηδες» της, τροφοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του νησιού με εξαιρετικής ποιότητας φρούτα και λαχανικά.

Αν είστε δεινοί περιπατητές, σας προτείνουμε να περπατήσετε το μονοπάτι: «Πανάχρα-Αγία Μαρίνα-Ποίσσες-Παραλία Ποισσών ή Κάτω Μεριά-Ποίσσες-Παραλία Ποισσών». Η διαδρομή αυτή είναι η 12η χαρτογραφημένη και καταχωρημένη ως «Ποιήεσσα» και ανήκει στις «Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος»/www.kea-paths.gr . Η διαδρομή θα σας αποζημιώσει, καθώς θα περάσετε από σημεία ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως ο Πύργος της Αγίας Μαρίνας, βραχώδεις βουνοπλαγιές εξαιρετικής ομορφιάς, καταπράσινα περιβόλια και θα καταλήξετε στην πανέμορφη παραλία των Ποισσών.

 

Λατρεύετε την ιστορία; Ακολουθήστε ένα μονοπάτι στο «παρελθόν» και περιηγηθείτε μέσα από τα ιστορικά λείψανα στην αρχαία Ποιήεσσα, η οποία υπήρξε μια από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις-κράτη του νησιού.  Η πόλη ήταν κατά κύριο λόγο γεωργική,  εξαιτίας της θέσης της στη νότια πλευρά της γόνιμης κοιλάδας. Η αρχαία Ποιήεσσα, η πύλη της οποίας βρίσκεται στην ανατολική πλευρά, περιβάλλεται από εξωτερικό περίβολο με πύργους που συμπληρώνουν την οχύρωση. Στο εσωτερικό, μπορείτε ακόμα να διακρίνετε κάποια ερείπια, δείγμα της αρχαίας κατοίκησης, ενώ στη βόρεια πλευρά της κοιλάδας, μπορείτε να περπατήσετε εκεί που κάποτε βρίσκονταν τα νεκροταφεία της πόλης. Η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν γίνεται με έναν τρόπο ιδιαίτερο, ιδιότυπο, καθώς το σημερινό εκκλησάκι της Παναγίας-Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, όχι μόνο είναι τοποθετημένο στο σημείο που κάποτε δέσποζε η ακρόπολη και ο ναός του Απόλλωνα, αλλά είναι χτισμένο και με το ίδιο αρχαίο δομικό υλικό. Η θέα από την κορυφή του λόφου, είναι μοναδική.  Ατενίστε το απέραντο πέλαγος. Αν κοιτάξτε προς τα κάτω, θα δείτε την όμορφη παραλία των Ποισσών, ενώ αν κοιτάξετε προς τα δυτικά, θα παρατηρήστε να στέκει ακριβώς απέναντι, σε έναν άλλο λόφο σε μια ευθεία, ένας άλλος επιβλητικός ναός της αρχαιότητας, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Επιδιώξτε να βρίσκεστε στις Ποίσσες την 6η Αυγούστου. Μην χάσετε την ευκαιρία να βρεθείτε στην λειτουργία που τελείται στο εκκλησάκι και έπειτα να συμμετέχετε και εσείς στο παραδοσιακό τζιώτικο γλέντι που ακολουθεί στην παραλία.

 

Ολοκληρώνοντας το σύντομο «ταξίδι» σας στο παρελθόν, μπορείτε να απολαύσετε  στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς που προσφέρει η ομορφιά της παραλίας των Ποισσών με την χρυσαφένια αμμουδιά. Χαλαρώστε, πίνοντας τον καφέ ή το αναψυκτικό σας, κάτω από τον ίσκιο ενός από τα αρμυρίκια, σε μία από δημοτικές ομπρέλες ή σε μια από τις ιδιωτικές ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς ένα τμήμα της παραλίας είναι οργανωμένο, και κάντε τις βουτιές σας στα κρυστάλλινα, γαλανά νερά. Η παραλία των Ποισσών, είναι επίσης ένα ιδανικό μέρος να θαυμάσετε το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα, ενώ κατά το βραδάκι μπορείτε να καθίσετε στην μικρή γραφική προβλήτα, ηρεμώντας με τους ήχους της θάλασσας ή να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στο ψάρεμα.

 

Για όσους επιθυμούν να έχουν μια ανάπαυλα στη διάρκεια του θαλάσσιου ταξιδιού τους, ο απάγκιος κόλπος των Ποισσών προσφέρεται για αγκυροβόλιο μικρού μεγέθους σκαφών στον μικρό μώλο ή μεγαλύτερων σκαφών αναψυχής που διαθέτουν βαρκούλες, προκειμένου να αποβιβαστούν στην ξηρά.

 

 

 

……….Και περιπλανηθείτε στις κοντινές περιοχές

 

Ακολουθώντας το δρόμο από Ποίσσες προς Κάτω Μεριά

 

  • Κούνδουρος

Ο Κούνδουρος είναι μια περιοχή ιδιαίτερης ομορφιάς με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Την προσοχή σας θα ελκύσουν οι πετρόκτιστες (κυρίως εξοχικές) κατοικίες, φημισμένες για την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική τους, οι οποίες είναι πλήρως εναρμονισμένες με το παραδοσιακό τοπίο,  η παραλία του Κούνδουρου, μια από τις δημοφιλέστερες του νησιού, η οποία διακρίνεται για πολλές συνεχείς χρονιές με το βραβείο της «Γαλάζιας Σημαίας» τόσο για τα καθαρά νερά της όσο και για τις παροχές της (ομπρέλες, ξαπλώστρες, ναυαγοσώστης, café, beach bar, εστιατόριο). Μετά το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Αιμιλιανού και την παραλία του Κούνδουρου, θα συναντήσετε την επίσης όμορφη και ιδιαίτερη παραλία Μπούρι στην οποία εκτός από ομπρέλες και ξαπλώστρες, προσφέρεται επίσης και η δυνατότητα να κάνετε θαλάσσια σπόρ. Συνεχίζοντας τον παραλιακό δρόμο, θα βρείτε πλήθος, λιγότερο πολυσύχναστων αλλά ιδιαίτερου κάλλους παραλίες, όπως τη Λυγιά, το Καμπί, στο οποίο θα βρείτε και εστιατόριο, τον Λιπαρό, επιλέγοντας κάθε φορά που προτιμάτε να κολυμπήσετε.

 

  • Καρθαία

Οργανώστε μια μονοήμερη εκδρομή και επισκεφθείτε την Καρθαία!
Μπορείτε να πάτε ακολουθώντας πολλές διαδρομές. Η πιο γνωστή είναι αυτή που ξεκινά με αφετηρία το Σταυρουδάκι. Θα πάτε μέχρι εκεί με το αυτοκίνητο, και από εκείνο το σημείο, έπειτα από 400μ χωματόδρομου, θα ακολουθήσετε το αρχαίο λιθόστρωτο μονοπάτι που καταλήγει στην απαράμιλλης ομορφιάς παραλία της Καρθαίας.  Το μονοπάτι ανήκει στις «Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος»/ www.kea-paths.gr , είναι χαρτογραφημένο και καταχωρημένο ως Διαδρομή 6,  «Δίκτυο Καρθαίας», Σταυρουδάκι-Χαλκιδιό-Πηγή Βαθυπότανου-Καρθαία.  Υπάρχουν επίσης και άλλες εναλλακτικές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε: η Διαδρομή 5, «Δίκτυο Καρθαίας»,  Κάτω Μεριά-Καλοδούκα-Πηγή Βαθυπόταμου-Καρθαία, καθώς επίσης και η Διαδρομή 7, «Δίκτυο Καρθαίας», Χαβουνά-Άγ.Ταξιάρχης-Πηγαδάκι-Καλησκιά-Καρθαία.Όποιον δρόμο και αν επιλέξετε, θα μαγευτείτε τόσο από την άγρια φύση όσο και από την αίγλη που αποπνέει η περιοχή από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Φτάνοντας στην Καρθαία, μπορείτε να ξεκουραστείτε σταματώντας στο εκκλησάκι της Παναγίας και κάνοντας μπάνιο στα υπέροχα νερά της αμμουδερής παραλίας.
Αφού ξεκουραστείτε, εξερευνήστε! Η Καρθαία ήταν μια από τις τέσσερις πόλεις-κράτη που υπήρχαν κατά την αρχαιότητα στην Κέα. Παρατηρείστε, στο νότιο άκρο του λόφου βρίσκονται στα βόρεια, ο ναός της Αθηνάς, στα νότια, ο ναός του Απόλλωνα. Στην κοιλάδα του Βαθυπόταμου, υπάρχει το θέατρο και ένα μέρος του συστήματος υδροδότησης της πόλης. Στα ανατολικά της Ακρόπολης, βρίσκεται το νεκροταφείο.

  • Κάτω Μεριά

Αν επιθυμείτε να πάρετε μια γεύση από την τζιώτικη ύπαιθρο και την αγροτική ζωή του νησιού, επισκεφθείτε τον οικισμό της Κάτω Μεριάς. Η Κάτω Μεριά θα σας φέρνει στο νού εικόνες ενός παραδοσιακού χωριού, καθώς υπάρχει η κεντρική πλατεία και γύρω από αυτή βρίσκονται η γραφική εκκλησία του Αγ. Νικόλα, το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο, ένα μικρό μπακάλικο, ένα παραδοσιακό καφενείο και ένα εστιατόριο. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία και πολλοί από αυτούς παρασκευάζουν άριστης ποιότητας τοπικά προϊόντα, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε.

Εντός του οικισμού της Κάτω Μεριάς, περίπου 600μ.-700μ. από την πλατεία του χωριού, μπορείτε να επισκεφθείτε τον βυζαντινό ναό των Αγ. Αποστόλων. Αξίζει επίσης να πάτε στον ναό του Αγ. Τιμοθέου, 2 χλμ από την Κάτω Μεριά. Εκεί δεσπόζει,ο νεόκτιστος, βυζαντινού ρυθμού, ναός και δίπλα το σπήλαιο που ασκήτευε ο Άγιος στην διάρκεια του καλοκαιριού και από το οποίο αναβλύζει νερό.
Συνεχίζοντας  την διαδρομή σας και κατευθυνόμενοι προς Ιουλίδα, κάντε μια μικρή παράκαμψη στην διασταύρωση προς Αγ. Συμεών. Λίγο αργότερα, θα εντυπωσιαστείτε από την εικόνα του ναού του Αγ.Συμεών (ο οποίος τιμάται με λαμπρό πανηγύρι κάθε 1η Σεπτεμβρίου) που βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο, ενώ ανεβαίνοντας εκεί θα θαυμάσετε την υπέροχη θέα στο πέλαγος αλλά και την ομορφιά και την απλότητα των λευκών, αγροτικών σπιτιών. Ακολουθώντας την ρεματιά που διασχίζει το λόφο, μπορείτε να πάτε στην ερημική παραλία του Αγ. Φιλίππου.

Επιστρέφοντας στον κεντρικό δρόμο, μετά από μερικά χιλιόμετρα θα βρείτε την Πέρα Μεριά. Αν είστε λάτρεις της φύσης, σας προτείνουμε να κάνετε μια βόλτα στην περιοχή. Εκεί θα συναντήσετε κατάφυτα δάση με βελανιδιές ή αλλιώς δρυάδες (το είδος της βασιλικής βελανιδιάς), όπως τις αποκαλούν οι Τζιώτες. Παλιότερα, η συλλογή των βελανιδιών, υπήρξε βασική πηγή των εσόδων μιας τζιώτικης οικογένειας. Από την Πέρα Μεριά, θα οδηγηθείτε στις υπέροχες παραλίες, Συκαμιά και Καληδονύχι.

 

Ακολουθώντας τον δρόμο από Ποίσσες προς Ιουλίδα

 

  • Αγία Μαρίνα

Στην διαδρομή σας, κινούμενοι στον κεντρικό δρόμο προς Ιουλίδα θα δείτε από μακριά να δεσπόζει ο Πύργος της Αγ. Μαρίνας, δίπλα στον οποίο βρίσκεται το ομώνυμο βυζαντινό Μοναστήρι. Συνεχίζοντας, από την περιοχή Σκλαβονικόλα, μπορείτε να πάτε στις παραλίες Καλόγερος και Βρόσκοπος.