Περιηγηθείτε στις Ποίσσες

Περιηγηθείτε στις Ποίσσες

Έχοντας διανύσει μια υπέροχη διαδρομή, από την Κορησσία ή την Ιουλίδα, γεμάτη εικόνες με άγρια ομορφιά, που συνδυάζουν την φύση με το άγονο τοπίο, παρατηρώντας άλλοτε τα δέντρα, τα θαμνώδη φυτά, τα αγριολούλουδα και άλλοτε τις χαρακτηριστικές πετρόκτιστες με ξερολιθιά όχτες, ανοίγεται μπροστά σας και σας καλωσορίζει η εύφορη κοιλάδα και τα καταγάλανα νερά της παραλίας των Ποισσών, μια περιοχή με φυσικό πλούτο και μεγάλη ιστορία.

Οι Ποίσσες, ένα μέρος καταπράσινο, γεμάτο περιβόλια και καλλιέργειες κάθε λογής οπωροφόρου δέντρου, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σε πληθυσμό αλλά και σημαντικότερους σε ιστορία, οικισμούς του νησιού. Όταν επισκεφθείτε την πλούσια αυτή γη, μην παραλείψετε να γευτείτε τους καρπούς της, καθώς η περιοχή μας με τους παραδοσιακούς και ξακουστούς «περιβολάρηδες» της, τροφοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του νησιού με εξαιρετικής ποιότητας φρούτα και λαχανικά.

Αν είστε δεινοί περιπατητές, σας προτείνουμε να περπατήσετε το μονοπάτι: «Πανάχρα-Αγία Μαρίνα-Ποίσσες-Παραλία Ποισσών ή Κάτω Μεριά-Ποίσσες-Παραλία Ποισσών». Η διαδρομή αυτή είναι η 12η χαρτογραφημένη και καταχωρημένη ως «Ποιήεσσα» και ανήκει στις «Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος»/www.kea-paths.gr . Η διαδρομή θα σας αποζημιώσει, καθώς θα περάσετε από σημεία ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως ο Πύργος της Αγίας Μαρίνας, βραχώδεις βουνοπλαγιές εξαιρετικής ομορφιάς, καταπράσινα περιβόλια και θα καταλήξετε στην πανέμορφη παραλία των Ποισσών.

Λατρεύετε την ιστορία; Ακολουθήστε ένα μονοπάτι στο «παρελθόν» και περιηγηθείτε μέσα από τα ιστορικά λείψανα στην αρχαία Ποιήεσσα, η οποία υπήρξε μια από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις-κράτη του νησιού. Η πόλη ήταν κατά κύριο λόγο γεωργική, εξαιτίας της θέσης της στη νότια πλευρά της γόνιμης κοιλάδας. Η αρχαία Ποιήεσσα, η πύλη της οποίας βρίσκεται στην ανατολική πλευρά, περιβάλλεται από εξωτερικό περίβολο με πύργους που συμπληρώνουν την οχύρωση. Στο εσωτερικό, μπορείτε ακόμα να διακρίνετε κάποια ερείπια, δείγμα της αρχαίας κατοίκησης, ενώ στη βόρεια πλευρά της κοιλάδας, μπορείτε να περπατήσετε εκεί που κάποτε βρίσκονταν τα νεκροταφεία της πόλης. 

Η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν γίνεται με έναν τρόπο ιδιαίτερο, ιδιότυπο, καθώς το σημερινό εκκλησάκι της Παναγίας-Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, όχι μόνο είναι τοποθετημένο στο σημείο που κάποτε δέσποζε η ακρόπολη και ο ναός του Απόλλωνα, αλλά είναι χτισμένο και με το ίδιο αρχαίο δομικό υλικό. Η θέα από την κορυφή του λόφου, είναι μοναδική. Ατενίστε το απέραντο πέλαγος. Αν κοιτάξτε προς τα κάτω, θα δείτε την όμορφη παραλία των Ποισσών, ενώ αν κοιτάξετε προς τα δυτικά, θα παρατηρήστε να στέκει ακριβώς απέναντι, σε έναν άλλο λόφο σε μια ευθεία, ένας άλλος επιβλητικός ναός της αρχαιότητας, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο.


Επιδιώξτε να βρίσκεστε στις Ποίσσες την 6η Αυγούστου. Μην χάσετε την ευκαιρία να βρεθείτε στην λειτουργία που τελείται στο εκκλησάκι και έπειτα να συμμετέχετε και εσείς στο παραδοσιακό τζιώτικο γλέντι που ακολουθεί στην παραλία.

 

Ολοκληρώνοντας το σύντομο «ταξίδι» σας στο παρελθόν, μπορείτε να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς που προσφέρει η ομορφιά της παραλίας των Ποισσών με την χρυσαφένια αμμουδιά. Χαλαρώστε, πίνοντας τον καφέ ή το αναψυκτικό σας, κάτω από τον ίσκιο ενός από τα αρμυρίκια, σε μία από δημοτικές ομπρέλες ή σε μια από τις ιδιωτικές ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς ένα τμήμα της παραλίας είναι οργανωμένο, και κάντε τις βουτιές σας στα κρυστάλλινα, γαλανά νερά. Η παραλία των Ποισσών, είναι επίσης ένα ιδανικό